B A B Y B I K E


B.W. van Oudheusden (Delft, University of Technology - Fac. of Aerospace Engineering)schreef op internet (in het gulden tijdperk):

Een manier om heel jonge kinderen (baby's) te vervoeren is de zgn. babybike. Deze bestaat uit een draagstel dat op de (achter)bagagedrager van de fiets wordt bevestigd, en een maxi-cosy (kuipstoeltje) dat in dit frame kan worden vastgezet. Het is relatief simpel en snel vast te zetten en weer los te halen (familiebezoek, stops onderweg). In het stoeltje wordt het kind met een gordeltje vastgehouden. Als accessoire kan een 'sheltertje' worden geleverd, dat als bescherming tegen wind & regen kan dienen, en tevens als zonnescherm.

Het stoeltje kan op twee manieren in het frame worden gezet: het kind kan ofwel naar voren ofwel naar achteren kijken. Het laatste verdient m.i. de voorkeur: het kind heeft meer uitzicht, is beter beschut tegen de (rij)wind, en heeft meer ruimte (je wordt ook niet in je rug geschopt...).

Het is ideaal zolang het kind zelf nog niet stevig kan zitten, en dus nog niet in gewoon zitje kan. In de babybike kan het kind prima slapen, zodat ook langere tochten beter mogelijk zijn dan met een gewoon zitje. Zolang ze wakker zijn hebben ze een goed uitzicht op de omgeving.

Onze eigen ervaringen zijn goed: we hebben er onze dochter vanaf 3 maanden in vervoerd, en zo heeft ze er het eerste jaar zeker zo'n 1200 km in afgelegd.
Langere dagtochten met tussenstop(s), tot 75 km, waren goed te doen. Onderweg veel enthousiaste (en vertederde) reacties van andere fietsers.

De Babybike is geschikt voor kinderen tot de leeftijd van zo'n 1 a 1.5 jaar, hierboven beginnen het gewicht, de grootte en de beweeglijkheid van het kind toch wel beperkend te worden. Het gebruik wordt verantwoord geacht voor kinderen tot een gewicht van ca. 10 a 15 kg.

Babybike is de naam van de firma die het levert - ze zitten in Bussum, tel.035-6951908.
Je kunt daar info opvragen (ze hebben een informatiebrochure met plaatjes), en ook telefonisch bestellen - ze bezorgen gratis aan huis. Op het foldertje staat ook een e-mail adres: info@babybike.com Stoeltje met draagstel kost ca. 250 gulden.Naschrift Babybike: de prijs van een basisset (zonder vering of overkapping) is medio 1998 verhoogd tot f.299,-- ivm iets meer luxe (aparte schommelstand, ruimer windschermpje (zonneluifeltje dat nu ook aan de zijkanten dicht kan) en nog iets fraaiere afwerking.

Voor wat betreft de maximale gebruiksgrens: veelal wordt vergeten de veiligheidsgordels vanaf ± 9 mnd niet meer om de schouders maar om het middel te gorden. Dan kan het kind kiezen tussen rechtop zitten of lekker lui achterover leunen. Zodoende is de Babybike geschikt voor zowel beweeglijke kinderen die zo nu en dan actief rechtop willen zitten als voor vermoeide kinderen die in slaap dommelen. De 15 kg grens is zelfs nog aan de lage kant, omdat het meer door de fietsen en de bagagedragers wordt bepaald dan door de grootte of stevigheid van het stoeltje. Of zoals Bas zegt de grootte van het kind belemmerend uitpakt, hangt (behalve van de wijze van gorden) ook af van de positionering en de draagbeugel. Bij achterwaartse plaatsing en met terug geklapte draagbeugel zou er zelfs een kind van 4 ŕ 5 in kunnen. Het vanaf 15 kg (± 3 jaar) geleidelijk aan intredende steiger-risico (bij het op- en afstappen) en de zwakte van sommige bagagedragers weerhouden ons slechts van verruiming van de bovengrens. Beperking tot 1 ŕ 1,5 jr. is zonde !

Babybike Nederland bv, Hans Postma.mailto:info@babybike.com


Naschrift Bas
Ik heb er zeker geen bezwaar tegen dat jullie mijn ‘recensie’ gebruiken. Hij dateert weliswaar al van een tijdje geleden. Ik kan er onze ervaringen van het tweede jaar nu aan toevoegen: ook toen heeft onze dochter Alma er met genoegen nog vele tochtjes in gemaakt. Sinds kort heeft ze echter haar plaats af moeten staan aan haar broertje.

Zoals je al hebt kunnen opmaken zijn we erg tevreden over de mogelijkheden van de Babybike, en we hebben niet nagelaten om de Babybike bij onze kennissen aan te prijzen!

Wat betreft de gebruiksgrens: die wordt inderdaad vnl. bepaald door de stevigheid van de fiets en gewicht/beweeglijkheid van het kind. Voor onze beweeglijke dochter lijkt me 4-5jaar toch wel een beetje erg lang, al heeft ze zoals gezegd zeker tot na haar 2e verjaardag er nog met veel genoegen in gezeten. Op mijn fiets is ze nu naar een voorzitje over gegaan (zo kunnen de babybike klemmen achterop blijven zitten) en ik moet zeggen dat toch wel heel wat meer bij het fietsen hindert (maar wel gezellig door beter contact). Voor langere tochten hebben we een Burley fietskar gekocht, die we het komende seizoen eens serieus hopen te gaan gebruiken. En zoals gezegd, komt nu de jongste in de Babybike te zitten.

Trouwens, wat is het internet adres van jullie website?

groetjes,
bas

----------------------------------------------------------
E-mail:
B.W.vanOudheusden@lr.tudelft.nl


-----------------------------------------------------------


vorige pagina
volgende paginaproductoverzicht en prijzen referenties slapend rijk actie... Zien, voelen, bestellen, thuisbezorgen en garantie

Babybike Nederland BV     Prins Hendriklaan    Bussum    Nederland     Tel: 035 6951908    e-mail home